Συνέντευξη της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φ.Παντιώρα , στο Ραδιόφωνο 24/7 και το δημοσιογράφο Β. Κουφόπουλο

 

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο 24/7 και τον δημοσιογράφο  κ. Βασίλη Κουφόπουλο, με αφορμή την έκδοση Δεύτερου Τεύχους του Ενημερωτικού Δελτίου της Ειδικής Γραμματείας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η κ. Παντιώρα μίλησε για το περιεχόμενο του νέου Ενημερωτικού Δελτίου, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα προστασίας των Ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν δρομολογηθεί, στις ροές και στις αλλαγές του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής για τη σύντμηση των προθεσμιών στη διαδικασία εξέτασης ασύλου, στα νησιά. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με δίκαιη κατανομή βαρών και ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, κ. Παντιώρα

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ: Καλημέρα κ. Κουφόπουλε σε εσάς και στους ακροατές σας

Β.ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν εκδώσατε το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ροών από την Τουρκία.

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ: Να πούμε κατ, αρχάς, ότι σήμερα 20 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η οποία καθιερώθηκε από το 2000, για να τιμήσει  εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν, λόγω πολέμων και διώξεων  να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους.

Η Ελλάδα βέβαια δεν περιμένει μόνον αυτή την ημέρα για να μιλήσει για το προσφυγικό. Η χώρας μας διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα εδώ και τρία χρόνια με αίσθημα αλληλεγγύης και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να επισημάνουμε επίσης εδώ  την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχει δείξει και η ελληνική κοινωνία στη διαχείριση αυτού του πολύ ευαίσθητου και ταυτόχρονα  σοβαρού ζητήματος.  Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν  αρκεί μόνον η ελληνική αλληλεγγύη…

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειαζόμαστε και την καλοσύνη των ξένων, η οποία αναζητείται…

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ: Αναζητείται…. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για την ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό θέμα, ζητούμενο είναι η δίκαιη κατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού βάρους και η ανάληψη της αναλογούσας ευθύνης από όλα τα κράτη-μέλη.  Δεν μπορεί δηλαδή μόνον οι χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων, να  διαχειριστούν αυτό το ζήτημα.  Αυτό το λέω και από τη στιγμή που έχουμε, σε επίπεδο Ε.Ε. εκκρεμείς συζητήσεις για αυτό το θέμα.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ :….. σε πολλά επίπεδα και μάλιστα στον άξονα Ρώμης-Βερολίνου με τη Ρώμη να κλείνει τα θαλάσσια σύνορά της.  Εδώ όμως έχουμε αύξηση της ροής σύμφωνα με τα στοιχεία…

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ:  Όσον αφορά στις ροές,  στη δεύτερη έκδοση του Ενημερωτικού μας Δελτίου που κυκλοφόρησε την Τρίτη, 19 Ιουνίου,  υπάρχουν συγκεντρωτικά  στοιχεία για το τετράμηνο, επικαιροποιημένα μέχρι και τον Απρίλιο 2018. Σε αυτά καταγράφεται μία αύξηση των ροών. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι  στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, το τετράμηνο του 2018 είχαμε  8.500 νέες αφίξεις, τη στιγμή που το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι αφίξεις ήταν περίπου στις 5.500. Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει μια σχετική αύξηση. Βέβαια τα στοιχεία αυτά είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018.  Από τον Μάιο έχει παρατηρηθεί μια μείωση σημαντική, είναι πιο καλή η κατάσταση στις ροές  και να σημειώσω κιόλας σε αυτό το πλαίσιο ότι υπάρχουν συχνές επαφές, συχνή επικοινωνία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την τουρκική πλευρά,  προκειμένου να συζητείται η κατάσταση.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε και 9.500 αιτήσεις ασύλου, σε σχέση με  6.500 το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και θετικές αποφάσεις χορήγησης, οι οποίες ανέρχονται σε 2.500 έναντι 1.400 το αντίστοιχο διάστημα το 2017, παρέμβαση σημαντική με τα ανήλικα, τα ασυνόδευτα ανήλικα….

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ: Τα ασυνόδευτα ανήλικα πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και οι πολιτικές προστασίας τους αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, γιατί μιλάμε για παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα, στην κατηγορία 14 μέχρι 18 ετών. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία πρόσκληση του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης για τη δημιουργία 2.000 μονίμων θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.  Σίγουρα υπάρχουν ανάγκες καθώς αυτή τη στιγμή τα ασυνόδευτα ανήλικα υπολογίζονται σε περίπου 3.000. Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, ρυθμίζεται η διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανάδοχους γονείς. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς επίσης προβλέπεται η ίδρυση «διεύθυνσης προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων». Το θέμα των ασυνόδευτων περνά πια στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Kοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Παράλληλα στο συγκεκριμένο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν με τον νόμο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με μία από αυτές τις αλλαγές, συντέμνονται οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα νησιά, σε πρώτο βαθμό από 90 ημέρες που ίσχυε μέχρι τώρα σε 30 ημέρες και της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό από 60 σε 40. Πάμε δηλαδή σε μια σύντμηση του χρόνου για την εξέταση ασύλου, το έχει πει και ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός και αυτό γιατί θέλουμε να υπάρξει μια αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί η κατάσταση είναι αποπνικτική. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Φ. ΠΑΝΤΙΩΡΑ: Εγώ ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.