Συνέντευξη της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινής Παντιώρα στην ομογενειακή εφημερίδα ΗΧΩ της Κων/πολης

5.06 fot pantiora n 1

 

  •  Πότε συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρıσης Κρίσεων και ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητες σας;

Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ανήκει διοικητικά στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της προϋπάρχουσας Ειδικής Υπηρεσίας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις αρμοδιότητές μας, εντάσσεται η ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς, για το σύνολο των δράσεων της πολιτείας αλλά και διεθνών οργανισμών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, σε πλήρη φυσικά συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Παράλληλα, στις αρμοδιότητές μας είναι η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν από φυσικές και τεχνικές καταστροφές σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία και Αρχές της χώρας. Αποστολή μας, είναι να συμβάλλουμε και από τη δική μας πλευρά στην ενημέρωση των πολιτών όταν συμβαίνουν τέτοιας φύσεως γεγονότα, μέσω της έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης του Τύπου.

 

  • Ποιες είναι οι νέες δράσεις που θα εφαρμόσει η Γραμματεία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα; Σε τι βοηθάει η επικοινωνιακή πολιτική;

 Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνουμε για  όλες τις πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ώστε το ζήτημα να παρουσιάζεται στις πραγματικές του διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στην έκδοση ενός Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το Δελτίο, απευθύνεται τόσο στο διεθνή όσο και στο εγχώριο Τύπο, θα εκδίδεται σε τακτική βάση και περιλαμβάνει όλα τα βασικά μεγέθη του προσφυγικού και τις εξελίξεις του, όπως στοιχεία για τη διαδικασία ασύλου, για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, για τα προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα  κ.α.

Στην έκδοση αυτή επιχειρείται μια καταγραφή του συνόλου των δράσεων  της πολιτείας στο τομέα της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων στα δημόσια σχολεία της χώρας, των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης των προσφύγων-μεταναστών καθώς και πρωτοβουλίες άλλων φορέων και διεθνών οργανισμών.

Η εικόνα του προσφυγικού δεν είναι μόνο η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου σαφώς υπάρχει υπερπληθυσμός λόγω της αύξησης των ροών τους τελευταίους μήνες. Είναι επίσης τα διαμερίσματα στα οποία μένουν οι πρόσφυγες, είναι η συμμετοχή των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση,  είναι οι κοινές δράσεις Ελλήνων και προσφύγων.

 Παράλληλα η Ειδική Γραμματεία στηρίζει κάθε δράση και πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

 

  •  Πόσο διαχειρίσιμη είναι αυτή η κρίση σε σχέση με την οικονομική; Σχολιάστε μας τη στάση της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό;

Το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η χώρα μας διένυε τον 6ο χρόνο οικονομικής κρίσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχοντας λίγους μόλις μήνες αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προσπάθησε να διαχειριστεί το ευαίσθητο προσφυγικό ζήτημα, υπερασπιζόμενη τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από εμπόλεμες καταστάσεις, μακριά από διώξεις.  Η Ελλάδα κατέβαλε και εξακολουθεί να καταβάλλει  εργώδεις προσπάθειες στηριζόμενη και στην ευρωπαϊκή συνδρομή.

Καθοριστική ήταν η συμβολή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, των τοπικών κοινωνιών, των νησιωτών μας, που παρά το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, από την πρώτη στιγμή,  στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό των κατατρεγμένων αυτών συνανθρώπων  μας.

Κύριε Πεταλίδη, νιώθω ιδιαίτερα περήφανη ως Ελληνίδα, που η ελληνική κοινωνία, ο απλός κόσμος έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη του σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας που κατέφθαναν στα νησιά του Αιγαίου.  Υπήρξαν κάποιες παραφωνίες, κάποια μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, που όμως δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη θετική εικόνα. Η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, δίδαξε και διδάσκει  πολιτισμό και ανθρωπιά.

Σημαντικός ήταν επίσης και ο  ρόλος των διεθνών και εγχώριων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η προσφυγική κρίση του 2015-2016, έχει μετατραπεί σε μια σχετικά ελεγχόμενη, μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (Μάρτιο 2016), η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή τοποθέτηση στο προσφυγικό, συνέβαλε στην μείωση των ροών και αποτελεί ως τώρα το βασικό εργαλείο για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Θα πρέπει βεβαίως, όλοι οι συμβαλλόμενοι να τηρούν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Το προσφυγικό δεν είναι κρίση, είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο όλες οι χώρες καλούμαστε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ανθρωπισμό.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η ελληνική οικονομία μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης ανακάμπτει και τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν για τον τόπο μας.

 

  • Η Ελλάδα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης Σένγκεν;

 Η Ελλάδα επιτελεί πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν  από τις Διεθνείς Συνθήκες. Με τη βοήθεια και της Ευρωπαικής Συνοριοφυλακής, ελέγχει τα σύνορά της, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Την περίοδο της μεγάλης προσφυγική κρίσης 2015-2016, πριν την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, λόγω των τεράστιων προσφυγικών πληθυσμών που μετακινήθηκαν  προς την Ελλάδα και την Ευρώπη,  καταδείχθηκε ότι η αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης ξεπερνούσε τις δυνατότητες μιας αποκλειστικά ελληνικής διαχείρισης. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι και παραμένει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί, συνολικά, από την ΕΕ, με πνεύμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και δικαιοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στην ΕΕ για ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, κατά τις οποίες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διεκδικούν δίκαιη, αναλογική κατανομή του προσφυγικού-μεταναστευτικού βάρους. Θέσεις τις οποίες η χώρα μας υποστηρίζει σθεναρά από την πρώτη στιγμή.  

 

  • Υπάρχουν σχέδια για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών

 Όσο παραμένουν τα αίτια της προσφυγιάς και κυρίως ο πόλεμος και η βία, οι προσφυγικές ροές θα υπάρχουν. Για να εξαλειφθούν θα πρέπει να τερματισθεί η εμπόλεμη κατάσταση και να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων εκεί.

Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές αυτό το διάστημα, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον περυσινό Μάϊο. Οι επαφές του αρμόδιου Υπουργείου με την τουρκική πλευρά, τους δύο προηγούμενους μήνες έχει συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Υψίστης σημασίας ζήτημα είναι βεβαίως, όπως προανέφερα,  η πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, από όλα τα μέρη.

 

  • Υπάρχει πολιτική στήριξης για τους Έλληνες που υφίστανται το προσφυγικό βάρος

 Αρχικά, να υπογραμμίσω ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η αποσυμφόρηση των νησιωτικών περιοχών που δέχονται ροές, αναφέρομαι κυρίως στα νησιά (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το βάρος που σηκώνουν τα νησιά, στη διαχείριση του προσφυγικού, προχώρησε από την αρχή στη στήριξή τους, με οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα στοχευμένα στις ανάγκες τους.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα  και ο Αν.  Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, την τελευταία τριετία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που «δέχεται» το μεγαλύτερο αριθμό προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά με 35 εκ. ευρώ έναντι χρηματοδότησης μόλις 3 εκ. ευρώ που είχε λάβει το 2014.

 Επιπλέον, ο αρχικός προϋπολογισμός των Ειδικών Αναπτυξιακών προγραμμάτων που εξαγγέλθηκαν το 2017 για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, διπλασιάσθηκε στα 102 εκ. ευρώ.

Επίσης, έχει εξασφαλισθεί ποσό 127 εκ. ευρώ  συνολικά  το οποίο θα διατεθεί σε Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Προτεραιότητά μας, είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, με την ταυτόχρονη εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής στις περιοχές οι οποίες δέχονται ροές, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.