Χαιρετισμός της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινής Παντιώρα στο Διεθνές Συνέδριο με Θέμα :»Πρόσφυγες και Ναρκωτικά»

Φωτεινη συνεδριο 24 4 2018

Αθήνα, 24 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ».

Στην κεντρική αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο(24 και 25 Απριλίου 2018), Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πρόσφυγες και ναρκωτικά: Εκτιμώντας τις ανάγκες, υποστηρίζοντας δράσεις, προλαμβάνοντας κινδύνους», τo οποίo διοργανώνει η Υπηρεσία της Εθνικής Συντονίστριας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε συνεργασία με την Ομάδα Pompidοu του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι-εμπειρογνώμονες για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών από Κράτη-Μέλη της ΕΕ και από χώρες της λεκάνης της Μεσογείου(Λίβανος, Παλαιστίνη, Τουρκία, Μαρόκο, Αίγυπτος κ.α).

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, Φωτεινή Παντιώρα, απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες, τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Εκ μέρους του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκου Παππά, σας καλωσορίζω στο Υπουργείο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες τoυ διήμερου Συνεδρίου σας.

Επιθυμώ να υπογραμμίσω  την ιδιαίτερη σημασία που έχει το θέμα που εξετάζετε,  για την προστασία των ευάλωτου προσφυγικού πληθυσμού από την μάστιγα των εξαρτήσεων. Η μελέτη και ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών στο τομέα αυτό θα οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απειλούν την υγεία και την ομαλή κοινωνική  ένταξη των προσφύγων και μεταναστών.

Μόλις στο τέλος του προηγούμενου μήνα, σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε εδώ, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,  ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ‘”Reframe”  το οποίο υλοποιείται από κοινού από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης(ΔΟΜ)  και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Στόχος και του προγράμματος αυτού είναι η προστασία μεταναστών και προσφύγων που έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις, όπως οι εξαρτήσεις και η  έμφυλη βία, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και τις προοπτικές κοινωνικής τους ένταξης.

Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, που συστάθηκε πριν μερικούς μήνες και της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, έχει μεταξύ άλλων  την αρμοδιότητα του επικοινωνιακού σχεδιασμού και προβολής δράσεων και πρωτοβουλιών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, υπό την άμεση συνεργασία και συνδρομή βεβαίως του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε και το πρώτο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου (fact sheet), για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο περιλαμβάνονται και στοιχεία για τον συνεπή και υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, διαχειρίζεται το σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο επισημαίνω ότι είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό θέμα, αποτελούν η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου (ήδη κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή), η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών,  η αποσυμφόρηση των νησιών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των υποδομών τους για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων και η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης των προσφύγων και μεταναστών.

Και πάλι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας σας».

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Kρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα.

pompidou 4web

Η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των ναρκωτικών Δρ Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου και ο αναπληρωτής Γραμματέας της Ομάδας Πομπιντού, Mr Thomas Kattau.

pompidou 9web

Από δεξιά προς τα αριστερά:

Γ. Φλωρεντής, Γ.Γ ΥΨΗΠΤΕ, Γ. Αγγελής, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Τζιανλούκα Ρόκκο, επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας και περιφερειακός συντονιστής έκτακτης βοήθειας, Σταμ. Βαρδαρός, Αναπληρωτής Γ.Γ υπουργείου Υγείας, Φωτεινή Παντιώρα, Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων ΥΨΗΠΤΕ.

pompidou 12web

Εμπειρογνώμονες και συμμετέχοντες στο συνέδριο