Έκδοση 6ου Ενημερωτικού Δελτίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ

Exof prosfigiko deltio 6 GR

Αθήνα, 23/5/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΟΣΗ 6oυ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, το 6ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται πληροφοριακά στοιχεία καθώς και οι σημαντικότερες δράσεις –παρεμβάσεις κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών στον εν λόγω τομέα, για το α’ τρίμηνο του 2019.

Στον εισαγωγικό του σημείωμα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Επιδιώκουμε με σθένος ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών από την υποδοχή μέχρι την οριστική κατάληξη της αίτησης ασύλου. Μόνο με ένα τέτοιο πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστική ανάσα για τις χώρες πρώτης υποδοχής και θα γίνει σαφές ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη παραμένει θεμελιώδης αρχή της ΕΕ. Από το 2015 μέχρι σήμερα, σταδιακά, με συστηματική προσπάθεια και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε από το μηδέν ένα σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας που σε πολλά σημεία υπερκαλύπτει τα διεθνή πρότυπα, κάτι που αναγνωρίζουν όσοι είναι καλόπιστοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως παρατίθενται από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ):

-Σήμερα, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

-Στο τέλος Μαρτίου  2019, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών βρίσκονταν 11.492  άνθρωποι, από 18.200 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Προτεραιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποσυμφόρηση των νησιών μας. Στο πλαίσιο αυτό, το 2018 μεταφέρθηκαν από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας, 29.090 άτομα, στα οποία είτε χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, είτε ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, κατά το α΄ τρίμηνο  του 2019 μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.687 άτομα.

– Με στόχο την βελτίωση των υποδομών υποδοχής, το ΥΜΕΠΟ προχωρά στην μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Σάμου, από το Βαθύ στην περιοχή Ζερβού. Το νέο ΚΥΤ που δημιουργείται θα έχει δυναμικότητα 1.200 θέσεων, ενώ το υπάρχον θα κλείσει και θα αποδοθεί στη Δημοτική Αρχή, προς όφελος των κατοίκων.

-Κατά το α΄ τρίμηνο ήρθαν στην Ελλάδα 7.764 άνθρωποι, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική μείωση των συνολικών ροών, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

-Το ίδιο διάστημα έφυγαν από την χώρα 1.827 άνθρωποι (37 στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, 1.201 με εθελούσιες επιστροφές ενώ 589 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, για οικογενειακή επανένωση).

Για το σχολικό έτος 2018-2019 περίπου 12.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών παρακολουθούν μαθήματα σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, ενώ εντός των δομών φιλοξενίας λειτουργούν νηπιαγωγεία.

Ακόμη, σύμφωνα με άλλα στοιχεία των Αρχών, που περιλαμβάνονται στο Δελτίο:

-Το  τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019,  διαπιστώνεται αύξηση κατά 24,6% στην έκδοση αποφάσεων ουσίας α΄ βαθμού στις αιτήσεις ασύλου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου, το ίδιο διάστημα, οι θετικές αποφάσεις ουσίας αυξήθηκαν κατά 42,3% ,σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

-Όσον αφορά την Αρχή Προσφυγών, το α΄ τρίμηνο του έτους παρατηρείται σημαντική αύξηση στην περαίωση υποθέσεων στο δεύτερο βαθμό της τάξεως του 44.7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

-Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προέβη κατά το α΄ τρίμηνο 2019 σε διασώσεις 5.627 προσφύγων και μεταναστών  έναντι 5.160 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΥ) το α΄ τρίμηνο του 2019, 15.160 πρόσφυγες και μετανάστες  δέχθηκαν υπηρεσίες υγείας στις υγειονομικές δομές της χώρας.

-Ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 2019, ανερχόταν σε 3.774, εκ των οποίων 93,9% ήταν αγόρια και 6,1% κορίτσια, ενώ 7,3% είναι ανήλικα κάτω των 14 ετών.

Μπορείτε να δείτε το 6ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου εδώ http://mindigital.gr/index.php/pliroforiaka-stoixeia/3939-enimerotiko-deltio-gia-to-prosfygiko-metanasteftiko-2019-teyxos-6