Ολοκλήρωση εργασιών του θεματικού σεμιναρίου της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων και του Club of Venice στην Αθήνα-Ομιλία Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής-Επίσκεψη στη Δομή φιλοξενίας στο Σχιστό

βιτσας club

 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση εργασιών του θεματικού σεμιναρίου της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων και του Club of Venice στην Αθήνα-Ομιλία Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής-Επίσκεψη στη Δομή φιλοξενίας στο Σχιστό

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι εργασίες του θεματικού σεμιναρίου «Ο ρόλος της επικοινωνίας στη διαχείριση κρίσεων-Σχεδιασμός, συντονισμός, συνεργασία», που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Club of Venice.

Το Σάββατο, 2η ημέρα του σεμιναρίου, ο  Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ενημέρωσε τα υψηλόβαθμα στελέχη επικοινωνίας από χώρες της ΕΕ, διεθνείς και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που συμμετείχαν στο σεμινάριο, για την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και για την πολιτική και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, με συνευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο κ. Βίτσας στην ομιλία του, ανέφερε ότι από το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών οι 25.000 διαβιούν σε διαμερίσματα στο πλαίσιο ου προγράμματος «ESTIA», οι 20.000 σε ανοικτές Δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ άλλοι 7.000 διαμένουν σε περίπου 60 ξενοδοχεία, σε πρόγραμμα του ΔΟΜ, της ΕΕ και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης(ΚΥΤ) που λειτουργούν στα πέντε ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο, διαμένουν σήμερα 11.300 αιτούντες άσυλο, έναντι περίπου 18.300 τον περασμένο Σεπτέμβριο, μείωση που δείχνει την επίπονη προσπάθεια αποσυμφόρησης που καταβάλλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η οποία το 2018 είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση συνολικά 29.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη Σάμο, επικεφαλής μεγάλου κλιμακίου με στόχο την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ του νησιού.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, τους πρώτους μήνες του 2019, οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές παρουσιάζουν σταθερότητα σε σχέση με πέρσι, μετά την αύξηση κατά 10% στα νησιά και κατά 280% στον Έβρο, που είχε καταγραφεί το 2018 σε σχέση με το 2017.

«Η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά δεν είναι αποθήκες ψυχών», υπογράμμισε με έμφαση ο Υπουργός, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ καταμερισμό των ευθυνών στην διαχείριση του ζητήματος, αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, κοινό σύστημα επιστροφών αλλά και καθιέρωση κοινού προσφυγικού προφίλ σε όλα τα κράτη-μέλη την ΕΕ.

Ο κ. Βίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα «fake news» που διακινήθηκαν μαζικά για δήθεν άνοιγμα των συνόρων με Αλβανία και Β. Μακεδονία στις 5 Απριλίου.  Όπως είπε, από τους περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας, στην όλη κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα ενώ στο χώρο γύρω από το Κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών συγκεντρώθηκαν περίπου 600-650 άτομα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως το να  εργάζονται και να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο. Όμως υποχρεούνται κι εκείνοι από τις διεθνείς συνθήκες να σέβονται πλήρως τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί», τόνισε ο Υπουργός.

Το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη του Club of Venice, επισκέφθηκαν τη Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Σχιστό, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Διοικητή της, Γ. Κράλογλου, για τις συνθήκες διαβίωσης και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους διαμένοντες πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα, η  Δομή φιλοξενίας στο Σχιστό, είναι μία από τις 26 συνολικά Ανοικτές Δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, που υπάρχουν και λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, με ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες σε αυτές. «Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία¨, πρόσθεσε, «καταβάλουν διαρκείς προσπάθειες για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες σε όλες τις Δομές της χώρας, ενώ παράλληλα έχουν θέσει σε εφαρμογή  πολιτικές κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών».

 

Ο O Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας κατά την ομιλία του στο θεματικό σεμινάριο της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων και του Club of Venice.

 

Επισκεψη μελων Club of Vrnice στο Σχιστο

Από την επίσκεψη των συνέδρων του σεμιναρίου στη Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό