Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φ. Παντιώρα, στον Κώστα Αρβανίτη και την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Άλλη διάσταση»

Αλλη Διασταση 07032019

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019

 

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον Κώστα Αρβανίτη και την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Άλλη Διάσταση».

Η κ. Παντιώρα αναφέρθηκε στην Ειδική Γραμματεία σημειώνοντας ότι η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων αποτελεί έναν τομέα στον οποίο, τα τελευταία χρόνια, τα κράτη μέλη τα ΕΕ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. «Σε μια εποχή που παρατηρείται τεράστια αύξηση της παραπληροφόρησης και των fake news έχει σημασία να συμβάλλουμε στην παροχή έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, ειδικά δε όταν υπάρχει ένα έκτακτο περιστατικό», υπογράμμισε η κ. Παντιώρα.

Μίλησε, επίσης, για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, και με νομοθετική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι στο νέο πλαίσιο θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα της ενημέρωσης.

Αναφερόμενη στο σημερινό ναυάγιο προσφύγων στη Σάμο που στοίχισε τη ζωή σε δυο μικρά παιδιά και τον πατέρα τους αφού εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την τραγωδία, υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοια τραγικά γεγονότα. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία φυσικά και με την τουρκική πλευρά, για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών και προσφύγων».

Η κ. Παντιώρα με αφορμή την έκδοση, από την Ειδική Γραμματεία, της ετήσιας ενημερωτικής έκδοσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό επεσήμανε ότι το 2018 υπήρχε αύξηση των ροών από το Αιγαίο κατά 10% περίπου. Ωστόσο, το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση 29.090 ανθρώπων από τα 5 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Οι προσπάθειές της κυβέρνησης εστιάζονται στην αποσυμφόρηση των νησιωτικών περιοχών. Οι 26 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουν γίνει με ένα μαγικό ραβδί. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η ελληνική αλληλεγγύη, χρειάζεται και η ευρωπαϊκή» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.