Δήλωση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 

Δήλωση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5/6/2019

«Σήμερα που η κλιματική αλλαγή απειλεί με έντονο τρόπο τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται διαρκώς, προκειμένου η παγκόσμια κοινότητα να δεσμευτεί για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της  παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής γίνονται πλέον εμφανείς σε όλες τις χώρες του πλανήτη, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ και η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων εντείνεται με εντυπωσιακό ρυθμό καθιστώντας την επιστημονική κοινότητα ανήσυχη.

Η τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, υπογραμμίζει ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 εστιάζει στην καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα ας αναλογιστούμε όλοι, κράτη και πολίτες, πώς μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα της παραγόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι αρνητικές συνέπειές της στην  υπερθέρμανση του πλανήτη και στην υγεία των ανθρώπων.

Η Γη μας είναι μία και είναι αναντικατάστατη. Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι σκληρά  για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.»