Συμμετοχή ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (JAI), 7 Φεβρουαρίου 2019

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.
Ο Δημήτρης Βίτσας στις παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση ότι η αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών. Η έλλειψη προόδου ως προς την αναθεώρηση του μηχανισμού διευκολύνει την δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, σημείωσε ο Υπουργός.
Ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ένα ισχυρό και σαφές πολιτικό μήνυμα προς τις κοινωνίες και την κοινή γνώμη των χωρών πρώτης υποδοχής πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό τους, ως προς τη διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Αυτό το μήνυμα, συνέχισε ο Υπουργός, είναι σημαντικό να δοθεί πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να φανεί ότι η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών και δεν παραμένει «όμηρος» εσωτερικών πολιτικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων ορισμένων κρατών – μελών.