Επίσκεψη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στη Χίο (17 Οκτωβρίου 2018)

@YMEΠΟ

Τη Χίο επισκέφθηκε στις 17 Οκτωβρίου  ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, με θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ο Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι η έμφαση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δοθεί στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος).

Ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες λόγω αυξημένων ροών στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει μεταφορές ανθρώπων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταφερθούν ακόμη περισσότεροι.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με στόχο την εύρυθμη συνύπαρξη των κατοίκων και των προσφύγων – μεταναστών. Επανέλαβε, επίσης, την κυβερνητική δέσμευση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τονίζοντας ότι δημιουργούνται οκτώ νέες επιτροπές εξέτασης προσφυγών, οι οποίες θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των πέντε νησιών.

Νωρίτερα, το πρωί, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, Ανδρέα Γκουγκουλή.