Δήλωση Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινής Παντιώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

UNHCR/Socrates Baltagiannis

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

Αθήνα, 20 Ιουνίου  2019

 

Δήλωση Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινής Παντιώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η σκέψη μας είναι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που βιώνουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εστίες και πατρίδες κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τη βία, την καταπίεση, τις διώξεις και τις διακρίσεις.

Σήμερα αλλά και κάθε μέρα θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκπατρίσθηκαν για να αναζητήσουν όσα σε πολλούς μοιάζουν αυτονόητα: την ελπίδα για ζωή, την ελπίδα για ένα ειρηνικό αύριο.

Τιμούμε παράλληλα όλους αυτούς που έδειξαν έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους και έβαλαν εαυτούς στη θέση τους. Οι γιαγιάδες της Συκαμιάς, ο φούρναρης της Κω, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, αποτελούν για εμάς σύμβολα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, σύμβολα της ελληνικής κοινωνίας που αγκάλιασε τους πρόσφυγες έχοντας και η ίδια βιώσει τον ξεριζωμό.

Η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το  προσφυγικό με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων. Δεν χτίσαμε φράκτες και δεν υψώσαμε τείχη στον ανθρώπινο πόνο. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της ΕΕ, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, η δημιουργία καλύτερων όρων ζωής σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.