Βασικά Σημεία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής, στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2018, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας

© ANDREA BONETTI
  • «Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για την προσφυγική κρίση[…] Θα έλεγα ότι είναι το κεντρικό θέμα, κεντρικό ζήτημα, […] για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σήμερα σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια, σε όσους πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στις χώρες του. […] Και από την άλλη, όσοι πιστεύουμε –και ανήκω και εγώ σε αυτούς– ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές του αιτίες, […]δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές […] να έχουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής και για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας και βεβαίως έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διαχείριση των συνόρων μας».
  • «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο δεύτερο αυτό στρατόπεδο, που θέλει να έχει μια ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που βρίσκει μπροστά της. Ένα από αυτά είναι η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο. Και όσοι επιθυμούν να τη γυρίσουν, να τη μεταφέρουν σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Είναι χώρα πρώτης γραμμής. Ως εκ τούτου, όσα φρούρια κι αν χτίσει, θα είναι ευάλωτα. Ίσως χώρες της Βόρειας Κεντρικής Ευρώπης να έχει ένα νόημα να σκέφτονται έτσι, αλλά και αυτές, θεωρώ, κοντόφθαλμα σκέφτονται. Πρέπει, λοιπόν, να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».
  • «Στη Σύνοδο […]συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, γεγονός που ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για όσους δεν χρήζουν της διεθνούς προστασίας. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη που η χώρα μας […]αγωνίζεται για να γίνει πράξη».
  • «Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και την προοπτική, τη δυνατότητα αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Θα είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική εάν συμβεί, […] ο εξευρωπαϊσμός, δηλαδή, των διαδικασιών για την κατανομή του ασύλου, καθώς οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν μπορούν να παίρνουν όλο το βάρος στις δικές τους πλάτες».
  • «Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου, δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο έθεσα επιτακτικά, καθώς βεβαίως και να συγκεκριμενοποιηθούν σκέψεις και ιδέες για την αποτελεσματικότερη αντίδραση με τη δημιουργία, ενδεχομένως, ενός μηχανισμού ανακούφισης των χωρών πρώτης γραμμής μεσογειακών χωρών στο βαθμό που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες ροές».