Σύσκεψη Εργασίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Αθήνα

@ ANA-MPA / SYMELA PΑΝΤΖΑRΤΖI

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας,  ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο σήμερα στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών.

Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […} και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο έχουν κατά πολύ απαλυνθεί. Βέβαια, είναι ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο. Ο δικός μας στόχος είναι από τη μια μεριά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη μεριά να προσπαθούμε και να παλεύουμε, ώστε να υπάρξει μια ανακατανομή του βάρους, για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής.

{Επίσης}..να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου. Αυτά θα μας δώσουν μεγαλύτερο δικαίωμα να εφαρμόσουμε ακόμη καλύτερα την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, γιατί ο κεντρικός στόχος είναι να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι ροές. Πρέπει να πω ότι δεχθήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή και με τον Επίτροπο, όπως και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και με τους άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή, τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία άφιξη. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, μέσα από τις διαδικασίες πάντοτε ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους{..}»

Σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΥΜΕΠΟ απάντησε:

«Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. Ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο Επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω, πήγαν σε Διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους. Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, σημαντικά αυξημένες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% από όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και αυτό, όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, όπως αντιμετωπίσαμε την Ειδομένη, όπως αντιμετωπίσαμε την Πάτρα, όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το αντιμετωπίσουμε.»