Συμμετοχή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στην Υπουργική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιέννη

@MINISTRY OF INTERIOR

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018,  στην Υπουργική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, την οποία συγκάλεσε η Αυστριακή Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, στη Βιέννη.
Κατά την παρέμβασή του, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε: «η Ελλάδα πιστεύει σταθερά στην ανάγκη για εξεύρεση συλλογικών λύσεων και απαντήσεων στην κοινή πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η θέση της χώρας μας είναι πως πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να θεσμοθετηθεί μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», ανέφερε ο Υπουργός.
Ως προς την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε :«αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή η επίτευξη μηδενικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση […] η Τουρκία αποτελεί χώρα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού […]η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της.
Η προσέγγιση της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στη διαχείριση των συνόρων, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνει ως κεντρικούς άξονες τις διαστάσεις της υποδοχής και του ασύλου»,
Ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στις θεμελιώδεις Αρχές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι  «η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών σε όλους τους τομείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση και εμπέδωση της συνεργασίας.
Καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από μόνη της, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω[…] Η χώρα μας προσδοκά από όλους τους εταίρους της να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου».