ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Andrea Bonetti

Μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, όπου κύριο θέμα αποτέλεσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν, έκανε σαφές ότι η Ελλάδα συντάσσεται με τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια ενιαία και συνεκτική ευρωπαϊκή λύση με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ενώ ανήγγειλε και την επιτυχή έκβαση του αιτήματος για διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος), που φέρουν το κύριο βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Τα βασικά σημεία των θέσεων-δηλώσεων του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου:

· «Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις. Mία ακραία συντηρητική, σοβινιστική, αντιμεταναστευτική και σε μία – θα τη χαρακτήριζα – πιο δημοκρατική, πιο ουμανιστική προσέγγιση».

· « (…) υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών».

· «Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών, δηλ. στην Κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά ότι η επαναπροώθηση στην Αφρική θα γίνει σε κλειστά κέντρα και κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα εάν χρήζει ή όχι διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφει πίσω στην Αφρική. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν απόλυτα αντίθετη με ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα ως διεθνές δίκαιο».

· « (… ) Η δική μου η θέση και στάση, εκφράζοντας και την εμπειρία μου από την Ελλάδα, είναι ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται απολύτως έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, καθώς δεν μπορείς να φυλακίζεις ανθρώπους, οι οποίοι πιθανώς να δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

· «Βρέθηκε λοιπόν μια συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία αναφέρεται σε ελεγχόμενα κέντρα, που σημαίνει ότι δεν θα είναι φυλακές, αλλά δεν θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους περιμένουν, προκειμένου να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους, να σηκωθούν και να φύγουν και να συνεχίσουν το δρόμο και το ταξίδι τους. Θα είναι κέντρα φιλοξενίας ελεγχόμενα. Κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο συμβαίνει στα ελληνικά νησιά».

«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη, συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, σε πλαίσιο αρχών και αξιών» (ΜΟΤΟ)

· «Από την πλευρά μας, τονίστηκε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας».

· «Μετά από δική μας παρέμβαση, επισημάνθηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα -την οποία έχει αναστείλει- και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας».

· «Οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν».

· «Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθούν στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

· « (…) αποφασίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει τις διαδικασίες για την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών, όχι κάθε χώρας

ξεχωριστά, για όσους δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες καταγωγής τους ή σε τρίτες χώρες. Διότι οι επιστροφές δεν μπορεί να είναι ζήτημα της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής, αλλά πρέπει να είναι ένα συνολικό ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η συμφωνία με Γερμανία-Ισπανία

· «Με τη Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών».

· «Η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα που έχει ήδη αποδεχθεί». Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό».

· « Η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη λήψη έκτακτων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα κρίση. Γιατί αυτή τη στιγμή συζητάμε χωρίς να είναι το φαινόμενο αυτό σε ένταση. Και τέλος, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση οικονομική στήριξη και ανακούφιση των πέντε νησιών και των κατοίκων τους. Δηλαδή των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση καθώς βρίσκονται στο πρώτο μέτωπο υποδοχής».

Η αναστολή του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά

· «Προχωράμε επίσης άμεσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο από τις προσφυγικές ροές».

· Νομίζω ότι ήταν μια δίκαιη επιλογή, η οποία έγινε πράξη κυρίως, θέλω να το τονίσω αυτό, χάρη στην κατανόηση του Προέδρου Juncker, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών στα πέντε αυτά νησιά και της μεγάλης προσπάθειας που έχουν κάνει οι νησιώτες μας. Και πιστεύω ότι αυτή είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά θετική».