Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Υπουργείο Παιδείας

Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων άλλη μία ευκαιρία ώστε να επαναλάβει τη δέσμευσή του σχετικά με την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα δεν αποτελεί μονάχα υποχρέωση και διεθνή δέσμευση της ελληνικής πολιτείας, αλλά και καθοριστικό στοιχείο για την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία. Έχει θεμελιώδη σημασία σε μια αντίληψη ισότητας και ελευθερίας, που αντιμετωπίζει τη μόρφωση ως αγαθό για όλους και όλες.

Η προσπάθεια είναι απαιτητική αλλά αποδίδει καρπούς: φέτος τα προσφυγόπουλα φοίτησαν σε περισσότερα από 1.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε σταθερά, στην ίδια κατεύθυνση, αυτό τον δύσκολο, αλλά ωραίο και σημαντικό αγώνα, με συμμάχους τις δασκάλες και τους δασκάλους, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους πολίτες που αγκαλιάζουν το εγχείρημα. Η παιδεία είναι

αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να το απολαμβάνουν όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, χωρίς διακρίσεις – και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα κάνει, και τη νέα σχολική χρονιά, ο,τι χρειάζεται για να το διασφαλίσει.