ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PHILOS: ΔΡΑΣΕΙΣ

@MEDICINS DU MONDE (ARCHIVE)
  • Διατομεακή εκπαίδευση στελεχών σε ζητήματα έμφυλης βίας οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος DAPHNE από τη ΜΚΟ ΔΙΟΤΙΜΑ σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ και τη ΓΓΙΦ. Στο πρόγραμμα παρουσιάστηκε το ιατρικό πρωτόκολλο της σεξουαλικής και έμφυλης βίας αλλά και βασικές γνώσεις για τον HIV και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα από την επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος PHILOS και του Γραφείου Μετακινούμενων Πληθυσμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΙΟ-H Training, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 20-23 Μαρτίου, εκπαιδευτικό σεμινάριο. Το πρόγραμμα ΜΙΟ-H Training χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), την GIZ, την London School of Hygiene and Tropical Medicine και την ASPHEN (Association of schools of public health In the European Region), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε ειδικούς στη μεταναστευτική υγεία, με στόχο την προετοιμασία τους για την επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας και στελεχών της αστυνομίας. Αντικείμενα της εκπαίδευσης ήταν η πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και της ψυχικής υγείας (παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης) καθώς και της επαγγελματικής υγείας και πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης.
  • Στις 26 Μαρτίου, ημέρα διεθνούς δράσης κατά της φυματίωσης, διοργανώθηκε ημερίδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΠΑ, όπου παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα συνδρομικής επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας, καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα PHILOS για την πρώιμη ανίχνευση της φυματίωσης στον ευάλωτο πληθυσμό των προσφύγων.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΙΟΜ «Protecting children in the context of the refugee and migrant crisis in Europe», ο ΙΟΜ και το ΚΕΕΛΠΝΟ οργάνωσαν δυο εκπαιδευτικές ημερίδες για το προσωπικό της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στη Σάμο και στο Φυλάκιο Έβρου με αντικείμενο την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν εργαζόμενοι του ΙΟΜ και γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα ΚΥΤ αλλά και την Κεντρική Υπηρεσία.

Κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, το πρόγραμμα PHILOS συνέχισε την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κέντρα προσφύγων της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στο χώρο.

Στα πέντε ΚΥΤ όπου το PHILOS είναι ο κύριος πάροχος υπηρεσιών υγείας, αν και οι ροές προσφυγικού πληθυσμού ιδίως προς τη Λέσβο αυξάνονται προοδευτικά, το προσωπικό καταφέρνει σε δύσκολες πρακτικά συνθήκες την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη συνεχή καταγραφή των νεοαφιχθέντων, το συντονισμό όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, την αξιολόγηση της ευαλωτότητας σύμφωνα με το σε χρήση εργαλείο που έχει αναπτύξει το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεισφέροντας έτσι στη διαδικασία του ασύλου.

Τέλος, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.565 δόσεις εμβολίων από το προσωπικό του προγράμματος PHILOS και τους συνεργαζόμενους φορείς. Συγκεκριμένα, από το προσωπικό του προγράμματος PHILOS διενεργήθηκαν 1.240 εμβόλια, από το Υγεία για Όλους 411 εμβόλια, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 638 εμβόλια και από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα 276 εμβόλια.