Περιοδεία ΥΜΕΠΟ Δημήτρη Βίτσα στα νησιά του Αν. Αιγαίου

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας πραγματοποίησε επίσκεψη στα νησιά Λέσβο, Σάμο Χίο, Κω, Λέρο από την Πέμπτη 22 Μαρτίου έως και την Κυριακή 25 Μαρτίου. Επιθεώρησε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και είχε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Ο υπουργός, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι για όσο διάστημα παραμείνουν τα Κέντρα να μειώσουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα, να μην επιβαρύνουν οι υποδομές τις περιοχές. Και θα πρέπει να τονίσω ότι στόχος απώτερος είναι το μεταναστευτικό να εκλείψει και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σεβόμενοι όλες τις διεθνείς συνθήκες και τις συμφωνίες που διέπουν την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο επεσήμανε ότι «έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και έργα για τη Λέσβο και όλα τα νησιά. Πιστεύω ιδιαίτερα στην ισορροπία των δικαιωμάτων, δηλαδή την προφύλαξη των δικαιωμάτων τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και του τοπικού πληθυσμού που ζει μόνιμα στα νησιά. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε από κοινού σε αυτή την προσπάθεια. Δήμος και Υπουργείο και θα έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής που έχει χαραχθεί αναφορικά με το προσφυγικό».