Προειδοποίηση της ΕΜΥ για νέα επιδείνωση του καιρού με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες από τις 12/11

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αύριο Τρίτη 12-11-2019 και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ από ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεαστούν αρχικά την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας την Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 τα καιρικά αυτά φαινόμενα θα συνεχιστούν στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην Δυτική Στερεά και στην Δυτική Πελοπόννησο, ενώ θα σημειώσουν εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου οι συνοδευόμενες από πιθανές χαλαζοπτώσεις ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν και την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα την Θεσσαλία και τις Σποράδες. Ενώ, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ θα επηρεαστούν η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η Ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, από τα ξημερώματα της Τρίτης 12-11-2019 μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 13-11-2019 νότιοι άνεμοι με ένταση 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά, οι οποίοι στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

Εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων”.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ επισημαίνει επίσης ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.