Νέα επιδείνωση του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις, πολύ θυελλώδεις ανέμους, παγετό και καταιγίδες

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, την χαλαζόπτωση –κατά τόπους- και τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ από την Κυριακή 05-01-2020 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις απογευματινές ώρες σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες και στη Στερεά (κυρίως στην ανατολική), στην Εύβοια, και στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο των περιοχών της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου θα χιονίσει τις απογευματινές ώρες της Κυριακής είναι τα 200-400 μέτρα. Την ίδια ημέρα θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 Μποφόρ.

Την Δευτέρα, ανήμερα των Θεοφανείων, αλλά και την Τρίτη 07-01-2020, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (με ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα αλλά πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), ενώ θα επεκταθούν και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης αναμένεται να εξασθενήσουν από τα βόρεια. Την Δευτέρα 06-01-2020 στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, αγγίζοντας τοπικά τα 10 Μποφόρ. Μικρή εξασθένιση των θυελλωδών ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τρίτης 07-01-2020.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα πλήξουν ήδη από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 05-01-2020 τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

Στα ηπειρωτικά της χώρας θα εκδηλωθεί παγετός κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες της Δευτέρας 06-01-2020, ενώ την Τρίτη 07-01-2020, ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, παγετού, έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα,
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους,
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν,
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων,
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. και

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας και
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Όπως καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος έχει θέσει σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Επίσης το ΠΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Το ΠΣ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter, αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr όπως και στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Συνημμένη παρατίθεται η σημερινή (03-01-2020) ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αναφέρονται αναλυτικά τα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στα οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω χιονοπτώσεων ή παγετού, τα τμήματα του οδικού δικτύου στα οποία απαιτείται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπως επίσης τα τμήματα στα οποία εκδηλώνεται δυσχέρεια ή και διακοπές κυκλοφορίας λόγω βροχοπτώσεων, συσσώρευσης υδάτων ή θυελλωδών ανέμων.

 

kairika 03-01-2020 08.00